Klachten bij voorvoetklachten - metatarsalgie

Heb je stekende pijn in de bal van de voet bij staan, wandelen en sporten? Een branderig gevoel, vooral als je schoenen met wat hogere hakken draagt? Metatarsalgie is een brede benaming voor voorvoetklachten.

Oorzaak metatarsalgie of voorvoetklachten

metatarsalgie podologieDe pijn in de voorvoet kan komen door veel verschillende oorzaken. Soms is er een afwijkende stand door een korter middenvoetsbeentje van de grote teen ten opzichte van de andere middenvoetsbeentjes. Ook diabetes kan schade veroorzaken aan de zenuwen in de voet. Overgewicht speelt vaak een rol. Maar de voetproblemen komen ook voor bij sporten en werkzaamheden waarbij je lang moet staan. Bij het dragen van te krappe schoenen of schoenen met hoge hakken kan eelt ontstaan onder de bal van de voorvoet. Hoe meer eeltvorming, hoe hoger de druk en hoe pijnlijker het lopen wordt. Vaak is metatarsalgie dus een combinatie van factoren.

Wat zijn de gevolgen van voorvoetklachten/metatarsalgie?

Metatarsalgie is geen diagnose maar de beschrijving van een symptoom, namelijk voorvoetklachten. Het is een verzamelnaam voor allerlei soorten aandoeningen onder de voorvoet en middenvoet. De pijn komt het meest voor in het midden van de voet in één of meerdere middenvoetsbeentjes. Soms straalt het ook uit naar de tenen. Bekend verschijnsel is een stekende pijn onder de bal van de voet. Overdruk is eigenlijk altijd de boosdoener. Bij het ouder worden verdwijnt de vetlaag onder de kop van de middenvoetbeentjes. Omdat de voet doorzakt, komt er extra druk op de voorvoet. Daardoor zakken de middenvoetsbeentjes verder door. De noodzakelijke vering verdwijnt en lopen en staan wordt pijnlijk.

Wat kun je doen tegen voorvoetklachten/metatarsalgie?

Er zijn een paar praktische maatregelen om van de pijn af te komen. Het is belangrijk om de druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes te verminderen. Je tenen moeten zich helemaal vrij kunnen bewegen. Een podoloog zoekt de oorzaak op en kan een gericht advies geven en, indien nodig, een inlegzool voor u maken.

Tips bij voorvoetklachten/metatarsalgie

zool met voorvoet pelotte

 

terug naar klachten voorzijde

 

metatarsalgie, voorvoeten. pijnlijke voeten, podologie, voorvoetsteun, podotherapie