Klachten bij hamertenen/klauwtenen

Pijnlijke voeten, ontstoken tenen, last van likdoorns? Knellen de tenen in je schoen? Een klauwteen of hamerteenkan heel pijnlijk zijn. Met een kromstand van de teen kan het lastig zijn om gewone schoenen te dragen.

Oorzaak klauwtenen en hamertenen

Hamerteen podoloogDoor slijtage, platvoeten of een doorgezakte voet komen teengewrichten in de knel. Daardoor raakt de functie van de voetspiertjes uit balans en gaan de tenen in een klauwstand staan. Te krap schoeisel is ook een bekende oorzaak. Voeten vervormen in te smalle schoenen of in schoenen met een puntige neus. Tijdens het doorzakken van de voet wordt er door spieren en pezen hard aan de teen getrokken. Zo ontstaan klauwtenen. Hamertenen zijn zeer pijnlijk en kunnen je letterlijk uit je evenwicht brengen.

Wat zijn de gevolgen van hamertenen/klauwtenen?

Hamerteen en klauwteen lijken op elkaar maar zijn wel twee verschillende aandoeningen. Klauwtenen zijn tenen waarvan de gewrichtjes naar beneden gebogen zijn. Het kan je beperken in je bewegingsvrijheid. Dit is een voorstadium van de hamerteen. Het verschil tussen klauwtenen en hamertenen is dat je klauwtenen weer kunt terugduwen naar de normale positie. De gewrichtjes zijn nog beweeglijk. Bij hamertenen is dat niet meer mogelijk. De teen ‘hamert’ letterlijk op de vloer tijdens het lopen. Het weefsel onder de voetzool raakt geïrriteerd en reageert met extra eeltvorming, likdoorns of een slijmbeursontsteking onder de teentoppen.

Wat kun je doen aan hamertenen en klauwtenen?

Als de voet beter beweeglijk wordt verbeterd vaak de spierspanning in de voet, waardoor de teen minder gaat klauwen.
Om de kopjes van de middenvoetsbeentjes te ontlasten kan een op maat gemaakte  inlegzool helpen. Een sliconen teenhoesje kan de pijnlijke teen ook rust geven.
Ik kan ook een orthese op maat voor u maken.
Soms is een operatie nodig.

Tips bij hamertenen/klauwtenen

Meer informatie over breedtematen? lees verder.....

terug naar klachten voorzijde


Laatst bewerkt