Logo
Podologie Dommelen
uw voetspecialist
U bevindt zich hier:Home > Waar heeft u last? > Voorzijde voet > Klachten bij een spreidvoet, doorgezakte voorvoet.

Klachten bij een spreidvoet, doorgezakte voorvoet.

Bij een spreidvoet en een doorgezakte voorvoet heb je last van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van de voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen.

Oorzaak spreidvoeten, doorgezakte voorvoet

spreidvoet podoloogEen spreidvoet wordt ook wel doorgezakte voorvoet genoemd. Daarbij is de voorvoetboog doorgezakt. De kopjes van de middenvoetsbeentjes drukken naar onderen door. Onder invloed van die druk staan de tenen gespreid en wordt de voorvoet breder. De oorzaak kan erfelijk zijn maar ook leeftijd speelt een rol. Andere oorzaken zijn overbelasting door schoenen met hoge hakken, overgewicht of reuma.

 
Wat zijn de gevolgen?

De doorgezakte voet heeft een sterk verbrede voorvoet ten opzichte van de rest van de voet. Met het ouder worden kan het dwarsgewelf onder de bal van de voet doorzakken. Daardoor wordt de voorvoet platter, breder en gaat knellen in de schoen. Bij jongeren met een brede voorvoet die te smalle schoenen dragen, is de kans groot dat de grote teen in een hoekstand wordt gedrukt. Hierdoor ligt het gevaar van een verkromming van de grote teen op de loer. Met een brede voorvoet loop je ook kans op hallux valgus, een scheefstand van de grote teen. Het kan voorkomen dat de voorvoet doorzakt en daardoor een zenuwbeknelling veroorzaakt: Mortonse neuralgie. Raadpleeg bij ernstige voetklachten altijd de huisarts.

Wat kun je doen aan een doorgezakte voorvoet?

Behandeling van doorgezakte voeten zonder klachten is niet altijd noodzakelijk. Een spreidvoet kan resulteren in een afwijkende stand van de grote teen. Laat je bij de podolog adviseren over een corrigerende inlegzool.

Tips
spreidvoet podoloog
  • Draag altijd goed en verantwoord schoeisel met niet te dunne zolen
  • Geen nauwe schoenen en geen hoge hakken
  • Met het doorzakken van de voetboog worden je voeten soms iets breder. Kies daarom voor schoenen met voldoende ruimte voor de voorvoet
  • Een op maat gemaakte inlegzool met voorvoet ondersteuning  kan een oplossing bieden
   

 

terug naar klachten voorzijde