Logo
Podologie Dommelen
uw voetspecialist
U bevindt zich hier:Home > Waar heeft u last? > Voorzijde voet > Klachten bij een Hallux valgus

Klachten bij een Hallux valgus

Lastige knobbel aan de buitenkant van je grote teen? Een knobbel die steeds dikker en pijnlijker wordt? Alle kans dat het wijst op een hallux valgus, scheefstand van de grote teen.

Oorzaak van een hallux valgus

Hallux Valgus PodoloogEen "Hallux valgus" is scheefstand van de grote teen.
De oorzaak ligt meestal in een verbreding van de voorvoet. Soms is het erfelijk maar het kan ook komen door het dragen van verkeerd schoeisel.
Wie met een brede voorvoet loopt op te smalle schoenen, heeft kans op standsverandering van de grote teen waardoor een knobbel op de teen ontstaat.
Druk en wrijving in de schoen bezorgen je veel pijn. Daarbij kun je een ontsteking oplopen. Hallux valgus komt voor bij tien procent van de bevolking en gemiddeld vaker bij vrouwen dan mannen.

Wat zijn de gevolgen van een Hallux valgus?

Bij hallux valgus staat het middenvoetsbeentje van de grote teen naar buiten gericht terwijl de grote teen naar de andere tenen wijst. Door schoenen met hoge hakken en een puntige neus wordt de middelvoet samengedrukt. Zo begint de scheefstand van de grote teen. Er ontstaat een zogeheten knokkel aan de zijkant van de voet die niet pijnlijk hoeft te zijn. Maar hoe meer druk, hoe pijnlijker het bot en hoe meer kans op ontstekingen. Om meer grip te krijgen, kunnen op den duur klauwtenen ontstaan.

Wat kun je doen aan een hallux valgus?

Hallux valgus podoloogJe grote teen is belangrijk bij het lopen. Bij hallux valgus vermindert de kracht van gewrichtsbanden en pezen en dat maakt lopen zo pijnlijk. Niets doen zal de aandoening alleen maar verergeren. Gelukkig kunnen corrigerende zolen en teenortheses verlichting geven. Klachten verdwijnen niet altijd. In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk.

Tips bij een Hallux valgus
  • Kies bewust voor goed schoeisel en neem er de tijd voor
  • Op maat gemaakte inlegzolen en/of ortheses kunnen een uitkomst zijn.
  • Wissel regelmatig van schoenen en koop schoenen met de juiste pasvorm (wijdtemaat, lengte etc)      Lees verder over schoenkeuze.....
  • Draag geen hoge hakken

terug naar klachten voorzijde


Laatst bewerkt