Klachten bij een Hallux limitus/rigidus

Je kunt je grote teen niet goed bewegen. Het gewricht lijkt te verstijven. Lopen, sporten, wandelen en traplopen kan daardoor pijnlijk zijn. Mogelijk zijn het voortekenen die wijzen op hallux limitus. Vaak komt de meeste pijn van een knobbel aan de bovenkant van de voet bij het grote teengewricht. [Rigidus betekent stijf | limitus betekent beperkt]

Oorzaak hallux limitus en hallux rigidus

hallux rigidus podoloogHallux rigidus is een stijve grote teen.
Slijtage van het kraakbeenoppervlak is de belangrijkste oorzaak van hallux limitus.
Normaal zorgt kraakbeen tussen de botjes dat ze soepel bewegen. Wanneer het kraakbeen langzaam verdunt, ontstaat er wrijving. Het teengewricht zal daarop reageren met botaangroei. Maar daardoor vermindert de beweeglijkheid en het teengewricht gaat verstijven. Belangrijkste oorzaak hiervan is artrose. Beschadiging van het teengewricht gebeurt ook vaak door overbelasting bij sporten als voetbal, hardlopen en hockey. Maar meestal treden klachten op na het vijftigste levensjaar. Hallux limitus kan ook het gevolg zijn van reuma of een ongeval. Bij een dreigende beperking spreken we van hallux limitus. Bij hallux rigidus is de grote teen totaal verstijfd.

Wat zijn de gevolgen van een Hallux limitus/rigidus?

Een beginnende hallux limitus negeren is niet verstandig. Het kan namelijk het voorstadium zijn van hallux rigidus. In die situatie is het kraakbeen compleet verdwenen en het gewricht van de grote teen helemaal verstijfd. Hallux limitus en hallux rigidus komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor.
Het looppatroon zal door een stijve grote teen veranderen. ~Soms loopt de spanning aan de onderkant van de voet zo hoog op dat er een irritatie van van voetzool ontstaat. lees verder......

Wat kun je doen bij een Hallux limitus/rigidus?

zoolaanpassing hallux rigidusPijn en stijfheid van de grote teen maken het afwikkelen van de voet niet gemakkelijk. Tijdens lopen en staan wordt -vaak ongemerkt- bij hallux limitus de grote teen vaak geheel ontzien. Lopen gebeurt dan steeds meer over de buitenkant van de voet. Dit kan ook gevolgen hebben voor enkel/knie/heup/bekken/wervelkolom.
Wellicht is het mogelijk om oefeningen te doen met de grote teen zodat de beweeglijkheid er van toeneemt.
In schoenen met een stugge, dikke rubberen zool heeft de grote teen minder te verduren. Dit zou dus kunnen helpen. Een mogelijke oplossing is om je bestaande schoenen te laten voorzien van een zogenaamde afwikkelmogelijkheid.
Soms is het voldoende om  een op maat gemaakte inlegzool te laten aanmeten die de afwikkeling van de voet begeleid.

Tip bij een Hallux limitus/rigidus

terug naar klachten voorzijde


Laatst bewerkt