Logo
Podologie Dommelen
uw voetspecialist
U bevindt zich hier:Home > Waar heeft u last? > Onderzijde voet > Holvoeten

Holvoeten

Vaak door je enkels zwikken, een onstabiel gevoel, teenproblemen, eelt en likdoorns: het zijn de typische klachten van mensen met een holvoet. Soms gaat de pijn door in knie, heup, rug en nek.

Oorzaak holvoet

Holvoet podoloogEen holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Bij een holvoetheb je dus een abnormaal hoge wreef en voetboog. Daardoor staan zowel de banden van de voetzool als de achillespees strak gespannen. Ze trekken de tenen geleidelijk aan in een kromme positie. Ook is het hielbeen naar binnen gedraaid en naar buiten gekanteld waarbij de voet steunt op de buitenrand. De eerste fase wordt ook wel balvoet genoemd. Een holvoet kan erfelijk zijn.

Wat zijn de gevolgen?

De holvorm verkleint het draagoppervlak van de voet. Het lichaamsgewicht drukt dus naar verhouding veel zwaarder op de bal van de voet en de hiel. De hiel kan het wel dragen. Maar de voorvoet is kwetsbaarder. In een vergevorderd stadium kunnen klauwtenen ontstaan. De meeste mensen met holvoeten zwikken sneller door de enkels. Kenmerkend is ook pijn in de bal van de voet. Door verkramping van de tenen en de hoge druk krijg je last van likdoornsen extra eelt. Maar ook last van je knie, heup, rug en nek kunnen het gevolg zijn van holvoeten.

Hoe kun je holvoeten behandelen?

Net als bij een platvoet heb je bij een soepele holvoet doorgaans weinig problemen. Toch is het vinden van schoenen met een goede pasvorm niet eenvoudig. Holvoeten passen het best in schoenen die breed en diep zijn. Ze mogen de wreef en de bal van de voet niet afknellen. Tenslotte komt de meeste belasting op de voorvoet en de hiel. Voor pijnlijke plekken kan een inlegzool op maat uitkomst bieden. Het helpt om de druk op de voet beter te verdelen, zo mogelijk te verminderen en de voet wat op te strekken. Ga terug naar klachten aan de onderzijde


Laatst bewerkt