Logo
Podologie Dommelen
uw voetspecialist
U bevindt zich hier:Home > Waar heeft u last? > Achterzijde voet > Achillespees klachten

Achillespees klachten

Een ontsteking aan of rondom de achillespees begint sluipend. Eerst heb je alleen voetklachten tijdens activiteiten als sport of wandelen. Later ook na inspanningen in de ruststand. Het gaat vooral om pijn in je voet, kuit en onderbeen.

Oorzaak klachten achillespees

De achillespees is een sterke pees die het hielbeen verbindt met de kuitspieren. De pees kan zelf geforceerd zijn en daardoor ook ontstoken raken. Er ontstaat dan een zwelling. Ook kan een slijmbeurs van de pees pijnlijk ontstoken zijn. Overbelasting of een verkeerde voetstand spelen hierbij een grote rol.

Wat zijn de gevolgen?

Op de achillespees komt veel kracht te staan, in het dagelijks gebruik en vooral bij het sporten. Als de kuitspieren zich aanspannen, kun je een sprintje trekken, hardlopen, springen en op je tenen staan. De kleinste beschadiging van parallel lopende peesvezeltjes geeft al pijn, roodheid, zwelling en knobbeltjes.

Wat kun je doen bij een achillespeesontsteking?

Een ontstoken achillespees komt voor bij sporters met verkeerde of versleten schoenen. Inlegzolen en een verende hakverhoging helpen tijdelijk om pees en kuitspier te ontspannen.
Als er sprake is van een scheefstand van de achtervoet kan dat met een Therapiezool gecorrigeerd worden zodat het hielbeen stabieler is tijdens de afwikkeling.

Er zijn speciale oefeningen voor de achillespees. Deze hebben een versterkende werking op de pees en hebben ook een rekkende werking:

Tips voor sporters
  • Sporters zullen bij pijn aan de achillespees hun loopschema moeten aanpassen
  • Zorg altijd voor een goede warming up en cooling down
  • Belangrijk is om de kuitspieren te blijven trainen en de juiste sportschoenen te kiezen

Ga terug naar klachten aan de achterzijde